Jungly garden, Stoke Newington

A neglected space in a family home, filled with debris. The clients wanted to create an outdoor room and to retain the hardwood decking. A raised bed gives the space structure, with a large tree fern as a focal point to the planting and a built-in hardwood bench in one corner to both save space and catch the evening sun. Uneven walls are painted and streamlined with cedar battens and glossy acrylic panels between the pillars, which are backlit with LED lights to give a warm glow at night. Existing decking is cleaned and stained, and fibreglass planters in brilliant orange filled with foliage plants to give a pop of colour and contrast with the Victorian terracotta chimney pots. The planting is low-maintenance and architectural, with stripped black bamboos, small grasses and large leaves.